Kurumsal Web Sitesi Nasıl Olmalıdır ?

Çekici bir tasarıma sahi olması, bir web sitesinin  çok sayıda ziyaretçi çekmesi için yeterli değildir. Web sitesinin ayrıca net, doğru, orijinal ve hedeflenmiş içeriklerle yedeklenmesi gerekir. İçerik sadece ziyaretçileri çekmek için değil, aynı zamanda bir şirketin sattığı ürün / hizmet bilgi portalı olarak da kullanılmak üzere yaratılmıştır. Şirket web sitesinde listelenmesi gereken içerik olduğunu biliyor muydunuz?

Şirketinizin Web Sitesinde Olması Gereken İçerikler.

1. Ana sayfa

            Her web sitesi kesinlikle ana sayfaya odaklanacaktır. Bu sayfa aracılığıyla, ziyaretçiler daha fazla bilgi edinmek isteyip istemediklerini veya yalnızca web sitenizden çıkıp çıkmayacaklarına karar verebilirler. İyi bir ana sayfanın tasarımı, teması ve görünümü ziyaretçileri çekecektir. Ana sayfa görünümleriyle müşterileri nasıl çekeceğinizi öğrenin. Bu sayfada, insanların bilmek, okumak ve ihtiyaç duyduğu bilgileri yazın. Ayrıca, web sitenizin sonraki sayfalarını bulmak için ziyaretçilerin ilgisini çeken resimlerin snippet'ler gibi bilgi parçacıkları da içerebilir. Düzenli bir sayfa, uygun yazı tipi boyutu ve okunması kolay bir kaç cümle yazın. Arka plan, web sitesi tasarımı ve kurumsal renkler ile eşleşen renkleri sağlayın.

2. Hizmetlerimiz

            Ana sayfadan sonra önemli web sitesi içeriği ürün / hizmet ile ilgilidir. Bu menüde, sattığınız hizmetleri veya ürünleri büyük ayrıntılarla ve gerçeklere göre not edin. Aday müşteriler, şirketinizden neler alabileceklerini bilmek ister. Malların türünden başlayarak, kullanılabilirlik, fiyat listesine. Bu içerik çok önemlidir, bu nedenle zamanınızı ayırın ve müşterilerinize sunduğunuz ürün / hizmetin değerine odaklanın.

3. Misyon

            Bir web sitesinde kesinlikle misyon sayfası yer almalıdır. Firmanın veya kuruluşun yaptığı iş hakkında bilgi, sektörde neden olduklarını ve hitap ettiği kitleyi belirten bir misyon bölümü, müşterilerin güvenini kazanacaktır. Özellikle arka planda siyah tonları ve ya gri tonlarını kullanmanız işin ciddiyetini arttıracaktır.

4. Vizyon

             Firmanın veya kuruluşun geleceğini belgeleyen vizyon kesinlikle web sitenizde olmalıdır. Firmanın gelecekte nerede olmak istediği, hedefleri, planları ve bunlar için yapacakları şeyleri anlattığı bir sayfa, müşteriler için gelecek korkusunu ortadan kaldıracak ve güven tazeleyecektir.

5. Galeri:

            Kurumsal bir siteye bakarak ürün almak isteyen kişi, kesinlikle ürün ilgili bilgiler isteyecektir. Ama ürün hakkında en çok merak edilen ise, ürüne ait bir fotoğraftır. Görsel yönünden zengin olan bir galeri sayfası sizin sitenizi ön plana çıkarmak için en iyi yoldur. 

5. Adres Bilgileri

            Bu içerik, potansiyel müşteriler için şirketin ürün / hizmetleri hakkında daha fazla soru sormak için web sitesinde yayınlanmalıdır. Hizmet / Ürün menüsünde sağladığınız açıklama oldukça ayrıntılı olsa da, müşteriler bu bilgileri daha derinlemesine inceleyecektir. 

6. İletişim Formu

            İletişim formu, ihtiyaç duyulan ürün / hizmeti almak için potansiyel müşterinin nereye gitmesi gerektiği konusunda yol gösterecektir. Bu sayfa, ürün / hizmet satışlarınızın gelişimi için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, şirket adresi, telefon numarası ( çağrı merkezi ), e-posta ve tüketicilerin şirketinize başvurmak için kullanabileceği diğer bilgiler gibi net bilgileri yazın.

7. Hakkımızda

            Bir sonraki en önemli içerik  Hakkımızda. Bu menüye, şirketin geçmişi, şirket profili, organizasyon yapısı, kurumsal mükemmellik ve şirket ortakları gibi herhangi bir bilgi koyabilirsiniz. Şirketle ilgili ve  şirket içi bilgilere ek olarak, Hakkında menüsü, Ana Hizmet Sözleşmesi, Hizmet Düzeyi Sözleşmesi, Kabul Edilebilir Kullanıcı Politikası ve benzerleri gibi müşterilerle yazılı anlaşmalar da yapılabilir. Özünde, müşterilerinizin bu sayfadan şirketiniz hakkında bilmesi gereken bilgileri yazın.

8. Referanslar

Potansiyel müşterilerin ürün / hizmetinizin ne kadar iyi olduğuna karar verebilmesi için referans içeriğini, kendilerine en kolay erişilebilecek bölümlere yerleştirin. Bu ifadenin içeriği gerçek olmalı ve ifade veren kişinin adıyla birlikte olmalıdır. Her tüketicinin doğrudan sayfada referans sunmaya katılması için yeni bir referans oluşturması için bir bağlantı vermeyi unutmayın. Referans içeriği, şirketinizin potansiyelini artıracaktır. Daha olumlu referanslar, daha fazla ziyaretçi demektir. Ayrıca, bu içerik, şirketiniz için gelecekte malzeme düzeltmesi ve ürün geliştirmek için bir öneri kutusu olarak kullanılabilir.

TÜM OTEL YÖNETİMİ İHTİYAÇLARINIZ İÇİN

YENİ NESİL WEB TABANLI OTEL PROGRAMI

Konaklama sektörüne hizmet veren işletmelerin işlerini kolaylaştırıp misafir odaklı bir sistemde birleştiren MEGASUITE, misafirlerinizin giriş çıkış kayıt işlemleri, kimlik bildirimi, rezervasyon takibi, odaların anlık durumları ve daha birçok detayı online olarak takip edebileceğiniz yeni nesil web tabanlı müşteri takip ve otel yönetim otomasyonudur.